pixel

Is Virtual Reality schadelijk voor je ogen?

In dit artikel gaan wij in op de vraag: Is Virtual Reality schadelijk voor je ogen? 

Het gebruik van Virtual Reality brillen is in de laatste jaren steeds populairder geworden én begint ook in Nederland bekend te worden bij het grote publiek. Super tof! Vinden wij. Echter zijn er nog een hele hoop mensen die nog niet zo bekend zijn met Virtual Reality. Het is dan ook logisch dat wij steeds vaker vragen krijgen over het gebruik van VR brillen. In dit artikel beantwoorden wij daarom de vraag of Virtual Reality slecht is voor je ogen.

Benieuwd naar het antwoord? Lees dan zeker even verder!

Wat is Virtual Reality eigenlijk?

Voordat we verder ingaan op de vraag of VR slecht is voor de ogen, is het goed om nog eens kort door te nemen wat Virtual Reality is. Eigenlijk zegt de naam het al: VR is namelijk een computertechniek waarbij een situatie kan worden gecreëerd in een virtuele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld ervaren hoe het is om op de maan te staan! In tegenstelling tot gamen op een computer of Playstation, wordt je tijdens het gebruik van VR écht zelf onderdeel van het spel. Daarnaast wordt Virtual Reality niet alleen gebruikt voor een fenomenale game beleving. Het gaat veel verder dan dat. Zo wordt VR steeds vaker ingezet ter ondersteuning van bijvoorbeeld: verkooptrainingen, het verbeteren van de teambuilding of om alvast een bedrijfsruimte te bezoeken die nog gebouwd moet worden. 

Om deze bijzondere ervaring te kunnen meemaken, heb je een Virtual Reality bril nodig. Deze bril bevat een beeldscherm en zorgt er voor dat je verder niets meer kunt zien. Doordat jouw ogen tijdens het gebruik van VR elk een ietwat verschillend beeld zien, kun je diepte ervaren. Dit maakt de beleving enorm uniek!

Ook beweegt het beeld op een natuurlijk manier mee wanneer jij beweegt. Dit komt doordat sensoren in de VR bril de bewegingen van jouw hoofd volgen. Ook kun je gebruik maken van een controller of speciale handschoenen, waardoor je jouw handen kunt gebruiken in de virtuele wereld.

Virtual Reality ogen

Wat is de werking van een VR bril op onze ogen?

Wij krijgen vaker de vraag of het gebruik van een VR bril schadelijk kan zijn voor de ogen. En begrijpelijk is deze vraag wel, want het is bekend dat langdurig naar een beeldscherm kijken niet goed is. Wanneer je een VR bril op hebt, is dat scherm dan ook nog eens heel dicht op je ogen. Echter passen je ogen zich aan alsof je de diepte in kijkt én lijkt het dus gelijk aan normaal kijken.

Doordat Virtual Reality pas sinds de laatste jaren bekender begint te worden, is er helaas nog niet genoeg onderzoek gedaan naar het effect van VR op onze ogen. Wel kunnen wij én vele anderen uit ervaring zeggen dat wij geen vervelende bijwerkingen ervaren. Het is natuurlijk wel aan te raden om de zoveel tijd een kleine pauze in te lassen.

Wil jij zelf een VR bril uitproberen? Huur ze gemakkelijk!

Bij VR Nederland is het onze missie om Virtual Reality toegankelijk te maken voor iedereen! Wil jij lekker een dagje VR gamen met vrienden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Haal de headsets op en breng ze op het afgesproken tijdstip weer terug.

Onze headsets zijn ready-to-play, je kunt dus direct beginnen! Verder heb je toegang tot ons brede VR aanbod. Game erop los in je eentje of speel een toernooitje met je vrienden. Toe aan wat rust? Geniet dan van onze prachtige natuur simulatie. Kortom: ons VR aanbod biedt voor ieder wat wils. Headset op en beleef het!

Andere berichten

Virtual Valentijnsdag

Virtual Valentijnsdag

Hoe loop je de liefde van je leven tegen het lijf als de wereld op slot zit? De standaard dating apps en websites ken je al, maar heb je er ooit aan gedacht om een stap in de virtuele wereld te zetten om de ultieme match te vinden?