Morgen is het Wereld Alzheimer dag, de dag waarop er wereldwijd extra aandacht wordt besteed aan dementie en de ziekte van Alzheimer. Vanuit de wereld van Virtual Reality zijn er diverse mogelijkheden die meehelpen om deze vooralsnog ongeneeslijke ziekte draaglijker te maken.
Wereldwijd lijden naar schatting zo’n 46,8 miljoen mensen aan een vorm van dementie. Alzheimer, een van de meest voorkomende vormen, zorgt voor vergeetachtigheid en het verlies van andere cognitieve functies, zoals het vermogen om te oordelen en te begrijpen. De ziekte van Alzheimer is vooralsnog ongeneeslijk, maar er zijn verschillende manieren om het leven van de patiënten draaglijker te maken. Een van die manieren is met behulp van Virtual Reality.
Alzheimerpatiënten kunnen vaak gebeurtenissen uit het verleden veel helderder herinneren dan recente gebeurtenissen. Met behulp van de moderne VR-headsets – dezelfde die VR Nederland gebruikt – kunnen patiënten deze gebeurtenissen uit het verleden herbeleven. Het immersieve effect van deze high-end headsets zorgen ervoor dat de patiënten echt het gevoel hebben bij de zee of in een andere rustgevende omgeving te zitten. De patiënten worden er zichtbaar kalmer door en ze zitten direct een stuk beter in hun vel. Het rustgevende effect houdt vaak nog uren na de VR-belevenis aan.
Bekijk deze prachtige video om te zien welk effect Virtual Reality bij deze patiënten teweeg kan brengen.
In bovenstaande video komen bij de eerste vrouw de warme herinneringen aan de strand en de zee. Prompt komt er een liedje uit haar kindertijd boven en leeft ze helemaal op. De gemoedstoestand van de norse, chagrijnige vrouw verandert op slag wanneer zij de virtuele wereld binnenstapt. Het is bijzonder om te zien hoe snel en effectief VR deze verandering teweeg brengt.
Een aantal medisch specialisten gelooft dat het triggeren van deze mooie herinneringen uit het verleden een positief effect op de behandeling van de ziekte van Alzheimer heeft. Het bovenhalen van deze herinneringen zorgt ervoor dat patiënten fysiek en mentaal beter in hun vel komen te zitten en het gevoel van eigenwaarde en identiteit versterkt. Genezing mag dan nog niet mogelijk zijn, met behulp van Virtual Reality wordt het leven van mensen met de ziekte van Alzheimer een stuk draaglijker.
Bij The VR Room hebben wij één missie: iedereen Virtual Reality laten beleven. Vandaar dat wij morgen tijdens Wereld Alzheimer dag langsgaan bij verzorgingstehuis De Wartburg in Utrecht om ouderen, al dan niet met een vorm van dementie, een prachtige VR-ervaring te geven. Binnenkort lees je in ons blog meer over deze bijzondere belevenis!