pixel

In dit artikel gaan wij in op de vraag: Wat is het effect van een Virtual Reality experience of game op jouw lichaam?

Virtual Reality is een speciale computer techniek waarbij er een situatie wordt nagebootst in een kunstmatige, virtuele wereld. Jij kunt zelf in deze volledig interactieve 3D simulatie stappen die volledig inspeelt op alle zintuigen om het zo echt mogelijk te laten lijken. Dit kan in het begin best even wennen zijn want jouw ogen zien iets wat jouw lichaam niet aanvoelt in de omgeving. Eigenlijk begeeft jouw brein zich dus op een heel ander level dan wat jouw lichaam kan volgen op dat moment. Lichamelijk kun je hier zeker wat van merken! Benieuwd hoe dit zit en wat je er tegen kunt doen? Wij leggen het aan je uit!

Wat doet een Virtual Reality experience met je lichaam?

Er zijn een hoop verschillende lichamelijke effecten die kunnen optreden terwijl jij met je hoofd in de virtuele wereld zit. Misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn zijn de drie meest genoemde effecten van een Virtual Reality ervaring. Natuurlijk is dit per persoon erg verschillend en kan het ook heel goed dat jouw lichaam er helemaal niet op reageert. Maar hoe komt het eigenlijk dat je lichamelijk last kunt krijgen van of tijdens  een VR ervaring?

Verwarring in het brein

Dat mensen wel eens misselijk worden tijdens of na het spelen in de virtuele wereld heeft eigenlijk dezelfde oorzaak als wagenziekte. Wagenziekte ontstaat doordat jouw brein tegenstrijdige informatie ontvangt van zowel jouw ogen als jouw evenwichtsorgaan. Wanneer jij bijvoorbeeld in de auto zit registreren jouw ogen dat je beweegt, terwijl jouw evenwichtsorgaan doorgeeft dat je stilzit: hier klopt dus iets niet. Hetzelfde kan gebeuren tijdens een Virtual Reality ervaring, er zijn onwijs veel VR games en ervaringen waarin jij je verplaatst door de knopjes op je controller in te drukken en dus niet door zelf te bewegen. Jouw ogen geven bijvoorbeeld door dat je in een gave achtbaan rijdt terwijl jouw evenwichtsorgaan juist registreert dat je stil op je stoel zit. Je brein raakt in de war wat zorgt voor misselijkheid en mogelijk duizeligheid. Wanneer jouw hersenen meer wennen aan de Virtuele omgeving zal ook de misselijkheid afnemen, net zoals dit vaak ook bij wagenziekte gaat!  Net zoals dat je zeebenen kunt ontwikkelen heb je dus ook zoiets als VR benen!

 

Tips voor een comfortabele VR experience

Om jouw VR ervaring zo comfortabel mogelijk te maken raden wij je het volgende aan: 

  • Speel in korte rondes achter elkaar. Hoe langer jij aaneensluitend in de VR wereld duikt, hoe groter de kans op lichamelijke effecten. Neem dus voldoende pauzes of wissel af met de andere spelers. 
  • Geef je hersenen de tijd om te wennen aan de Virtual Reality omgeving, kies dus bijvoorbeeld een rustig spel om mee te starten.
  • Zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt voordat je de virtuele wereld in duikt.
  • Stel je VR headset goed af op jouw hoofd en gebruik een lage helderheid. 

Originele oplossingen

Naast deze tips zijn er ook nog wat minder voor de hand liggende maatregelen die je kunt nemen tegen VR motion sickness. Aangezien je als het ware een soort virtuele wagenziekte kunt ervaren tijdens een VR experience kunnen bijvoorbeeld wagenziekte bandjes ook in deze situatie van pas komen! Deze bandjes werken volgens de acupressuur techniek, er wordt namelijk een zachte, constante, druk uitgeoefend op een speciaal drukpunt in je pols: het Nei-Kuan punt. Dit wordt gedaan om zo energiebanen vrij te maken en het evenwicht in het lichaam te herstellen. Deze bandjes worden vooral verkocht aan reizigers maar ook menig VR gebruiker zweert bij het gebruik van deze bandjes op hun reizen door de virtuele wereld. 

Mocht je jouw VR assortiment willen uitbreiden met wat meer geavanceerde technische snufjes dan zijn de Cybershoes wellicht een oplossing voor jouw “VR-ziekte”. Met deze “schoenen” zet je letterlijk een stap in de virtuele realiteit! Al jouw bewegingen worden gecontroleerd vanuit jouw eigen voeten, dus je hebt echt het gevoel alsof je zelf door de experience beweegt. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Check het hieronder 

Safety first! 

Naast dat het belangrijk is dat je je prettig voelt tijdens en na je VR ervaring of game, is jouw fysieke veiligheid ook van groot belang! Ons brein past zich namelijk reuze snel aan, binnen zo’n 30 minuten kan je jouw volledige ruimtelijke inzicht kwijtraken terwijl je in de virtuele wereld zit. Jouw lichaam blijft echter wel achter in jouw woonkamer en kan dus tegen van alles aan botsen of bijvoorbeeld een van je medespelers omver lopen als je niet oppast! Zorg daarom altijd dat je veilige speel omgeving goed is ingesteld. Ben je niet helemaal zeker hoe je dit doet? Lees dan vooral onze handleiding hier! 

Andere berichten

Verrijk je Evenement: De Innovatieve Wereld van VR Verkennen

Verrijk je Evenement: De Innovatieve Wereld van VR Verkennen

Ontdek de transformatieve kracht van Virtual Reality voor evenementen, van meeslepende multiplayer ervaringen tot innovatieve marketingtools. Of het nu gaat om entertainment, bedrijfspromotie of educatie, VR voegt een onvergetelijke dimensie toe. Laat je evenement schitteren en betover je gasten met de magie van VR.

Het Krachtige VR-spel ReAction, tegen steek geweld

Het Krachtige VR-spel ReAction, tegen steek geweld

Binnen veel gemeenten in Nederland vinden helaas steekincidenten plaats onder jongeren. VR-game ReAction is een interactieve digitale ervaringswereld waarbij de speler voor dilemma’s wordt geplaatst om gewelddadige situaties op straat, met name met steekwapens, niet te laten escaleren. Lees meer over dit innovatieve initiatief in de strijd tegen steekgeweld onder jongeren.

VR Nederland op bezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

VR Nederland op bezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ontdek de mogelijkheden van Virtual Reality in de zorgsector en daarbuiten. VR Nederland laat in deze blog zien hoe VR kan worden ingezet en biedt originele oplossingen voor uitdagende doelgroepen. Neem contact op en ontdek de kracht van Virtual Reality.

De kracht van VR soft skills training

De kracht van VR soft skills training

VR-trainingen bieden uitdagende scenario’s, realistische ervaringen en gepersonaliseerde feedback om werknemers te helpen effectiever te communiceren, empathischer te zijn en effectievere leiders te worden. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers die de VR-training hadden gevolgd, een gemiddelde prestatieverbetering van 37% vertoonden op de getrainde vaardigheden. Neem vandaag nog contact op met VR Nederland om te ontdekken hoe u VR-trainingen kunt implementeren in uw organisatie.