pixel

Wat zijn de verschillen tussen VR, AR en MR?

 

In dit artikel gaan we verder in op de vraag: Wat zijn de verschillen tussen VR, AR en MR?

De virtuele beleving wordt steeds bekender in onze samenleving. Virtual reality, Augmented reality en Mixed reality lijken allemaal hetzelfde als je de termen voor de eerste keer hoort, maar er zijn natuurlijk verschillen.

Alle 3 de vormen geven je een speciale virtuele beleving, met een bril waarin je iets ziet wat er eigenlijk niet is. Wil jij weten wat de verschillen zijn tussen VR, AR en MR?

Lees het hieronder!

De verschillen tussen VR, AR en MR in het kort.

Virtual reality, Augmented reality en mixed reality lijken veel op elkaar. Hieronder leggen we in het kort uit wat de verschillen zijn tussen VR, AR en MR:

VR: Virtual Reality

VR geeft een speciale ervaring, waarmee je door het opzetten van een bril in een compleet andere wereld belandt. Wanneer je in de Virtual Reality zit dan is het niet mogelijk om de werkelijke omgeving te zien.

AR: Augmented Reality

Augmented Reality wordt in het Nederlands ook wel vertaald als toegevoegde realiteit. AR wordt gecreëerd door op de werkelijkheid digitaal een extra laag toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een product, die in een ruimte geprojecteerd wordt. Zo zie je in een echte ruimte iets wat er eigenlijk niet is.

MR: Mixed Reality

Mixed Reality is de techniek waardoor je met een MR-bril, digitale objecten in de echte wereld kan waarnemen waarmee je interactie kan hebben. Mixed Reality is dus een mix van VR en AR.

Wat is Virtual Reality?

Van de 3 verschillende soorten Reality, is VR het simpelst om uit te leggen. Virtual Reality is namelijk een virtuele realiteit. Wanneer je een VR-bril opzet heeft niets meer te maken met de werkelijkheid. Je wordt ondergedompeld in een nieuwe wereld.

Het is een computertechniek waarbij een nieuwe werkelijkheid wordt nagebootst in een gesimuleerde omgeving. De VR-bril bevat een scherm en sluit het zicht van de gebruiker af. Het 3D-effect wordt gerealiseerd doordat het scherm van de bril in tweeën is verdeeld tussen de ogen van de gebruiker. Hierdoor wordt het gevoel van diepte nagemaakt.

Door naast de ogen ook de oor en neus zintuigen te prikkelen wordt de werkelijke omgeving omgetoverd tot een virtuele realiteit.

Augmented Reality, wat is het eigenlijk?

Het verschil tussen Augmented Reality en Virtual Reality is dat je bij VR volledig afgesloten wordt van de werkelijkheid en een virtuele wereld te zien krijgt. Bij AR blijft de gebruiker de werkelijke realiteit zien, maar wordt door de technologie extra informatie toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de buitenspellijn die ze laten zien op televisie tijdens een voetbalwedstrijd. Je ziet de werkelijke actie én een digitale lijn in het beeld verwerkt. Een ander voorbeeld, is dat je met AR meubels kunt plaatsen in een ruimte zodat je alvast kunt zien of een inrichting mooi zal staan.

 

Wat is Mixed Reality (MR)?

Mixed Reality is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, het samenvoegen van de echte wereld en een virtuele wereld. Het lijkt op Augmented Reality, maar gaat net nog een stapje verder. Het verschil tussen MR en AR is dat je bij AR vooral afbeeldingen in 3D-modellen weergeeft op bijvoorbeeld een telefoon of beeldscherm. Bij Mixed Reality kun je interactie hebben met de 100% digitale objecten. Mixed Reality is dus eigenlijk een mix van Virtual Reality en Augmented Reality. Een voorbeeld van Mixed Reality is bijvoorbeeld een hologram.

 

Wil jij meer informatie over VR, AR of MR? Of heb je andere vragen?

Neem dan gerust contact op!

Andere berichten

Het Krachtige VR-spel ReAction, tegen steek geweld

Het Krachtige VR-spel ReAction, tegen steek geweld

Binnen veel gemeenten in Nederland vinden helaas steekincidenten plaats onder jongeren. VR-game ReAction is een interactieve digitale ervaringswereld waarbij de speler voor dilemma’s wordt geplaatst om gewelddadige situaties op straat, met name met steekwapens, niet te laten escaleren. Lees meer over dit innovatieve initiatief in de strijd tegen steekgeweld onder jongeren.

De kracht van VR soft skills training

De kracht van VR soft skills training

VR-trainingen bieden uitdagende scenario’s, realistische ervaringen en gepersonaliseerde feedback om werknemers te helpen effectiever te communiceren, empathischer te zijn en effectievere leiders te worden. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers die de VR-training hadden gevolgd, een gemiddelde prestatieverbetering van 37% vertoonden op de getrainde vaardigheden. Neem vandaag nog contact op met VR Nederland om te ontdekken hoe u VR-trainingen kunt implementeren in uw organisatie.